Connected Interiört

 

Varför Bluetooth?

Bluetooth är ett utmärkt alternativ för att kontrollera belysningen i olika situationer. Cardi har trådlösa lösningar för både interiör- och exteriörbelysning som är smidiga att installera och hantera.

Med Bluetooth kan man reglera belysningen utan kablar, vilket minskar kostnader och arbete vid installation och service. Man kan också effektivisera energianvändningen genom att anpassa belysningen efter rörelse och solljus med hjälp av sensorer.

Med en App kan man lätt skapa grupper och sektioner av lampor så att användaren kan anpassa belysningen efter sina behov och preferenser.

Mesh-nätverk

Ett sätt att skapa ett trådlöst nätverk som är pålitligt och effektivt är att använda sig av mesh-teknik. Det innebär att varje enhet i nätverket, till exempel sensorer, kan skicka och ta emot data från andra enheter utan att vara beroende av en central router eller accesspunkt. Detta gör att nätverket kan anpassa sig till olika förhållanden och övervinna hinder som väggar eller störningar.

Om en enhet slutar fungera kan nätverket automatiskt hitta en alternativ väg för datatrafiken. Mesh-nätverk är därför robusta och självläkande, vilket är viktigt för många tillämpningar som kräver hög tillgänglighet och säkerhet.

Cardi's Connected lösningar

Nedan kan du läsa om de standardstyrningar Cardi valt att arbeta med. Andra lösningar av styrningar kan fås på förfrågan.

Hytronik 5.0 Koolmesh

En av fördelarna med BT-armaturer är att de kan skapa Meshnätverk, där alla enheter kan kommunicera med varandra utan kablar. Detta gör nätverket mer robust och flexibelt, eftersom det inte påverkas av att en enhet slutar fungera.

För att styra ljuset i våra kapslade armaturer använder vi Hytronik 5.0 Koolmesh mikrovågssensorer, som fungerar som en radar och kan känna av rörelser genom tunna material. Mikrovågssensorer är dock känsliga för vibrationer, så de bör inte placeras i sådana miljöer som t ex fläktrum, maskinrum eller tvättstugor.

Lämpliga applikationer; Allmänna utrymmen, såsom entré, trapphus, korridor och förråd.

Sensorn har många funktioner, som närvarodetektering, dagsljuskontroll, lågljusnivå, trapphusfunktion, färgtemperatur och astrour. Alla dessa funktioner kan enkelt programmeras i en App via mobil eller platta. I Appen kan man också skapa grupper och scener för att anpassa ljuset efter sina behov. Sensorn sparar de senaste inställningarna även om strömmen bryts.

Till systemet kan trådlösa EnOcean strömställare E17 110 48 användas för att styra ljuset. Brytaren behöver ingen extern strömkälla då den rörelseenergi som alstras när man trycker på knappen räcker för att skicka en signal. Strömställaren har en räckvidd på cirka 30m inomhus.

Koolmeshnätverk kan ha upp till 200 sensorer och 400 mottagare (inklusive strömställare), och avståndet mellan sensorerna bör inte vara mer än 10-12m.
Varje sensor skickar ut 30mA på DALI-slingan och kan därmed slava trådade DALI-armaturer.

Bluetooth 5.0 Koolmesh

 • Trådlös kommunikation
 • Ställbar, individuellt eller i grupp
 • Steglös inställning av ljusnivå
 • Inbyggt Astrour
 • Kan slava trådade DALI-armaturer
 • EnOcean strömställare som tillbehör
 • Offline programmering
 • Uppdateringsbar

Ladda ner din Koolmesh App här Android eller Apple iOS

Ladda ned bruksanvisning för Koolmesh 

Philips MasterConnect

Då MasterConnect är ett trådlöst styrsystem är det en utmärkt lösning vid renoveringar och ombyggnation, utan att behöva röra befintlig kabeldragning får man ett modernt och energieffektivt belysningssystem. Tack vare att sensorer och styrenheter är integrerade i armaturen eller kan monteras i direkt anslutning blir det enkelt att installera och spar tid.

I varje armatur integreras en EasyAir sensor/mottagare som kommunicerar via Bluetooth, detta ger en mycket flexibel anläggning. Sensorn reagerar på bl.a. dagsljus och närvaro. Högsta rekommenderade installationshöjd, för bästa täckningsområde, är 3 m. Nätverket kan zonindelas i upp till 15 zoner och kan hantera 120 enheter inklusive strömställare. Räckvidden inomhus är cirka 10-12m.

Lämpliga applikationer

 • Kontor
 • Kontorslandskap
 • Klassrum
 • Butiker

Sensorerna sänder respektive tar emot data från övriga armaturer i rummet via ZigBee signal och anpassar sig i grupp eller individuellt beroende på hur man programmerat EasyAir sensorn. Det går även att lägga till externa sensorer att använda till andra DALI-armaturer där det saknas plats att integrera så som t.ex downlight, spotlight eller annat dekorationsljus.
Sensorn fungerar som självständig enhet eller tillsammans med andra EasyAir BT sensorer och brytare i samma grupp. 

Systemet kan även kompletteras med trådlösa väggströmbrytare med möjlighet att programmera av/på, ljusreglering och olika scener. Brytaren behöver ingen extern strömkälla då den rörelseenergi som alstras när man trycker på knappen räcker för att skicka en signal. Nätverket kan maximalt ha 15 strömställare varav max 5 per zon.

Önskas styrning av befintliga armaturer eller armaturer där sensor inte går att integrera finns separata sensorkit.

MasterConnect programmeras via en app där man kan ändra parametrar för önskade ljusnivåer, känslighet, detekteringsområde, efterlystider och om belysningen ska påverkas av infallande dagsljus Det går också att få avläsning av systemet med strömförbrukningar och brinntider i appen.

Appen finns att ladda ner till Android här och Apple iOS här

MasterConnect

 • Trådlös kommunikation
 • Maximal energibesparing
 • Användarvänlig
 • Uppdateringsbar
 • Manuell- eller automatisk styrning
 • Utbyggbar
 • Övervakning

MasterConnect är lämplig i många olika applikationer så som öppna kontorslandskap, enskilda kontor, klassrum, toaletter

Ladda ned bruksanvisning för MasterConnect.

Sensorkit BT DALI EasyAir

Tekniken kan även användas i befintliga anläggningar eller nyinstallationer med DALI-armaturer. Bryggan ansluts till DALI-slingan och kommunicerar med den trådlösa externa sensorn.

Sensorn finns för både utanpåliggande och infällt montage. Perfekt till t ex downlights, max 20 DALI-drivdon (400VA) kan anslutas per brygga.

Sensorn kan fungera som en självständig enhet eller tillsammans med andra EasyAir BT armaturer och brytare i samma grupp. 

EnOcean - Trådlös strömställare

EnOcean strömställare är en innovativ lösning för att styra belysningen i byggnader utan att behöva dra kablar eller byta batterier. De fungerar genom att omvandla den mekaniska energin från ett knapptryck till en radiosignal som skickar kommandot till armaturerna. Detta sparar både tid, pengar och miljö. Räckvidden är cirka 30m inom byggnader.

Hytronik och Philips har olika protokoll för att kommunicera med strömställarna, så man kan inte blanda dem i samma system.

Casambi

Casambi är ett flexibelt styrsystem som låter dig gruppera och styra din belysning trådlöst via app, enkelt och praktiskt för både konsumenter och professionella. Systemet bygger på Bluetooth Low Energy som idag finns i alla smarta enheter så som smartphones, surfplattor och smartklockor, vilket gör den framtidssäkrad.

Casambi är dessutom byggt på meshteknik, vilket innebär att alla enheter pratar med varandra. Du behöver endast vara inom räckhåll (max 30 meter) till en av enheterna för att styra hela nätverket.

 • Trådlös kommunikation
 • Ställbar, individuellt eller i grupp
 • Steglös inställning av ljusnivå
 • Offline programmering

Casambi app

Appen är kostnadsfri och finns både för Apple iOS och Android. Till skillnad från trådbunden belysningsstyrning kan du med Casambis trådlöshet spara in både arbetstid och kabeldragning. Befintliga installationer med DALI kan nu byggas på enkelt med Casambi utan att behöva dra nytt kablage för styrsignalen. Med Casambi blir DALI-styrningen trådlös och konfigureringen blir enkel med den användarvänliga Appen. Appen erbjuder flexibilitet och skalbarhet. Man kan enkelt ändra och komplettera i efterhand. Det finns ett stort utbud på ljusstyrning; scener, grupper, animering, ljusreglering m.m. Casambi fungerar lika bra för en enda armatur som till en hel byggnad. Det finns även ett stort utbud av tillbehör; sensorer, brytare, dimmers, reläer m.m.

Casambi är inte beroende av en router eller gateway för att kommunicera med dina armaturer och eftersom Casambi inte kräver någon internetanslutning (förutom när du t.ex. länkar till flera nätverk) så innebär det att du är skyddad mot online-hot.

Appen finns att ladda ner till Android här och Apple iOS här