Referenser

Här har vi har samlat ett axplock av våra ljusprojekt med stor variation på applikation. Här finns projekt som kontor, skola, industri, bostadsrättsföreningar, parker, idrottsplatser och sporthallar, butiker och restauranger.

Vi kan hjälpa dig med både interiöra och exteriöra belysningslösningar, vi har allt ifrån robusta industriarmaturer till dekorativa pendelarmaturer.


Rätt strålkastare för ditt projekt

Cardi har ett stort urval av energieffektiva strålkastare med olika typer av optiker. Oavsett om du behöver belysa en liten eller stor yta, eller om du vill fokusera ljuset på ett visst område, har Cardi en lösning som passar dina behov.

Alos

Högpresterande strålkastare för områdes-, industri- och idrottsbelysning där man ställer höga krav på jämn belysning och anpassad ljusnivå. Strålkastarna finns med olika optiker, Area, en variant för att belysa större ytor, men även varianter finns för att stärka upp belysningen på en specifik yta. Optiken är anpassad för att inte ge störande ljus i omgivningen. Ett bra användningsområde för Alos är större idrottsanläggningar typ fotbollsplaner. Komplett drivdonsskåp för 1-4 st strålkastare beställs separat.

  • IP66
  • 110 000-124 000 lm
  • Olika optiker
  • Montagehöjd upp till 40 m

Läs mer

T-serien

Högpresterande strålkastare för områdes- och industribelysning för att belysa större områden, stommen uppfyller korrosionsklass C4. Strålkastarna har en speciell Area optik som ger en avbländad ljusbild med hög jämnhet. Armaturen bör monteras med 0–10° lutning i förhållande till den yta som ska belysas. Optiken har en ljusfördelning som lämpar sig väl för miljöer med höga krav på belysningskvaliteten såsom hamnar, flygplatser, industrier och idrottsanläggningar.

  • IP66
  • 6 500 lm- 72 500 lm
  • Asymmetrisk ljusbild
  • Montagehöjd upp till 35 m

Läs mer

T-Bas

Asymmetrisk strålkastare IP66 som finns i olika storlekar och effekter, stommen uppfyller korrosionsklass C4. Med sin asymmetriska ljusbild så kan den belysa både horisontella och vertikala ytor. Armaturerna bör monteras med max 0-10° lutning i förhållande till den yta som ska belysa. T-Bas lämpar sig för lekplatser, aktivitetsytor, industrigårdar och andra allmänna ytor.

  • IP66
  • 2 600 lm- 37 000 lm
  • Asymmetrisk ljusbild
  • Montagehöjd upp till 12 m

Läs mer

ST Area

Stolparmatur med en optik optimerad för en jämn och avbländad områdesbelysning. Armaturen har en klassisk gatljusdesign men en ljusfördelning som en strålkastare. ST Area kan levereras med socklar (Zhaga Bok18) för nod.. Bra användningsområden är parkeringar, lekplatser, aktivitetsytor, industrigårdar och andra allmänna ytor.

  • IP66
  • 11 700 lm- 22 000 lm
  • Asymmetrisk ljusbild
  • Montagehöjd upp till 16 m

Läs mer ST Area

Motion Area

Stolparmatur med en optik optimerad för en jämn och avbländad områdesbelysning. Armaturen har en klassisk gatljusdesign men en ljusfördelning som en strålkastare. Motion Area finns i två storlekar och kan levereras med socklar (Zhaga Bok18) för nod och eventuell sensor. Bra användningsområden är parkeringar, lekplatser, aktivitetsytor, industrigårdar och andra allmänna ytor.

  • IP66
  • 1 420 lm- 9 000 lm
  • Asymmetrisk ljusbild
  • Montagehöjd upp till 8 m

Läs mer Motion Area
Läs mer Motion Area S (Small)

Oy

OY är en symmetrisk strålkastare som finns i olika storlekar och effekter. Lämpliga användningsområden garageportar, uppfarter, lastkajer och runt fastighet för att belysa en fasad.

  • IP65
  • Symmetrisk ljusbild
  • 1 250-12 000 lm
  • Montagehöjd upp till 4 m

Läs mer

Symmetrisk eller asymmetrisk optik?

Symmetrisk strålkastare är utformade så att ljuset sprids lika mycket åt alla håll. Detta kan leda till att ljuset hamnar där det inte behövs eller önskas, och orsaka bländning och ljusföroreningar.

Asymmetriska strålkastare är utformade för att styra ljuset mot ett visst område. De minskar ljusspillet och ljusföroreningarna genom att bara belysa det område som ska belysas. De ger också mindre bländning om de är korrekt monterade.

Montering av strålkastare

En grundregel är att en strålkastare ska vara monterad horisontellt mot marken eller lodrät mot en fasad, armaturen bör inte vinklas mer än 10 grader. Det är viktigt att man kontrollerar vad som passar bäst, en optik som är symmetriskt eller asymmetriskt och därmed säkerställa att ljuset hamnar där det ska vara för att undvika ljusförorening.

Valet av optik är beroende på vilka monteringsmöjligheter som finns eller vice versa. Armaturer med asymmetrisk optik finns i både strålkastarutförande med ställbar montagebygel och som stolparmatur med ställbart fäste för Ø60 mm stolptopp eller arm. Det ger möjlighet att välja den design man föredrar och det ger också fler montagemöjligheter.

 

Att tänka på vid val av strålkastare

Optik
Använd rätt typ av optik så att ljuset styrs i önskad riktning. Detta minskar spridningen av ljuset, minimerar ljusförorening och störande ljus.
Riktning och vinkel
En grundregel är att en asymmetrisk strålkastare ska vara monterad horisontellt mot marken eller lodrät mot en fasad - armaturen bör inte vinklas mer än 10 grader.
Lokalisering
Placera strålkastaren i anslutning till ytan som ska belysas och på en lämplig plats där den inte stör människor eller djur. Undvik att rikta den mot fönster eller bostadsområden.
Ljusstyrka
Belysningen bör vara energieffektiv för att minimera energiförbrukningen och därmed minska miljöpåverkan. Detta uppnås genom att använda energieffektiva ljuskällor, såsom LED, och genom att utforma belysningsanläggningar som minimerar ljusförluster och ljusföroreningar. Använd den lägsta ljusnivån som krävs. Var uppmärksam på ytan som ska belysas, eftersom vissa ytor kan reflektera eller absorbera mer ljus än vad som var avsett.
Ljusfärg
Använd varmare färgade ljus där det är möjligt. Begränsa mängden kortare våglängd (blå-violett) ljus till den minsta mängd som behövs. Detta beror på att varmare färger är mindre störande för djurlivet och människors sömnrytmer än kallare färger. Ljus där du behöver det, när du behöver det, i den mängd som behövs och inte mer.
Styrning
Använd sensorer, möjlighet till energibesparing t.ex. genom att dämpa belysningen vid frånvaro av människor & fordon. Ökad trygghet t.ex. genom att öka belysningen vid närvaro på gångvägen eller bostadsområdet.

Ljusförorening, vad är det?

Ljusförorening är ett fenomen där onödigt starkt ljus från gatubelysning, reklamskyltar, fönster och andra källor skapar en ljusdimma som överlagrar natthimlen och gör det svårt att se stjärnor och planeter. Detta kan ha negativa effekter på både människor och djur. För nattlevande djur kan det störa deras naturliga beteende och för människor kan det påverka sömnen och hälsan. Ljusförorening är ett underskattat miljöproblem som ökar snabbt både globalt och i Sverige.

Läs mer i "Om ljusföroreningar och hur vi skapar en god ljusmiljö med hänsyn till människor och ekosystem" från Belysningsbranschen. Ladda ned här 

Behöver du hjälp med din projektering?

Vi har en lathund som hjälper dig att välja vilken typ av strålkastare som rekommenderas till olika typer av belysningsanläggningar. Vid större och mer avancerade projekt och om mer exakta värden behövs, vänligen kontakta vår ljusdesignavdelning via mail order@elektroskandia.se. Vi hjälper er gärna.

Ladda ner lathund för strålkastare